הזזת רכב ע"י גוי בשבת

שלום רב,
שאלתי, אחות שלא שומרת שבת ה' ישמור ויחזיר אותה בתשובה, מגיעה אלי הביתה ומבקשת מפתחות של אוטו שלי כדי להזיז אותו מהכביש שם עושים עבודות שיפוץ אחרת יפנו את האוטו מהעיריה. אני אמרתי שהמפתחות במקום כזה וכזה, היא לקחה אותם אומנם בסופו של דבר פועל גוי פתח את האוטו ודחף לשולי הכבייש. אנחנו גרים בחוץ לארץ. על איזה איסור עברתי?
תודה רבה.

תשובה:

שלום רב,

היה אסור לה לקחת את המפתחות ממקומם משום איסור מוקצה. ובנוסף, היה אסור לה לומר לגוי להזיז את הרכב, משום איסור אמירה לגוי.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. בס״ד
    לכבוד כת״ר
    אם מדובר רק על מפתחות ללא שלט מדוע הן מוקצה? והאם אי אפשר להתיר אמירה לגוי במקרה כזה של הפסד מרובה במקרה שהגוי לא עשה איסור דאורייתא ורק דחף את האוטו?

  2. מפתחות הם כלי שמלאכתו לאיסור כיון שהם מיועדים להתנעת הרכב. אם מדובר בהפסד מרובה יש להתיר אמירה לגוי לדחוף את האוטו שזה בעיה של מוקצה דרבנן,אך לא להתניע.