דמי תיווך בעיסקת חליפין

ראובן גר ברמה א' מעוניין למכור את דירתו ולקנות ברמה ב'. שמעון גר ברמה ב' מעוניין למכור את דירתו ולקנות ברמה א'. מתווך הפגיש ביניהם והם ביצעו עיסקת חליפין בין הדירות.
האם הוא זכאי לדמי תיווך של 2 עיסקאות או שמא אין פה אלא עיסקה אחת, והדירה נחשבת רק כתשלום.

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

בשו"ת הליכות ישראל סי' סג פסק לשלם דמי תיווך על דירה אחת בתוספת דמי טרחה שיש בעסקת חליפין יותר מאשר בעסקה של דירה אחת. עיין שם.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. עיינתי בדבריו, לטענתו למרות שמבחינת החוק מדובר בשתי עיסקאות שונות, ולמרות שמבחינת ההנאה שנגרמה לצדדים יש כאן שתי עיסקאות נפרדות.
    מכל מקום כיוון שעיסקת חליפין אינה שכיחה אין בזה מנהג ברור, ולכן הכרעתו שדמי התיווך ינתנו באופן מלא רק על עיסקה אחת, ועל העיסקה השניה ינתן שכר רק לפי מידת הטירחה של המתווך.
    אך לענ"ד הדברים מוקשים מאוד, שהרי דמי תיווך ניתנים רק על התוצאה הסופית- המכירה, מבלי להתחשב כלל במידת הטירחה של המתווך, ואם כן מניין לו שבעיסקת חליפין נתחשב במידת הטירחה ? ? ?

  2. עיסקת חליפין לא מוגדרת במהותו כשתי עסקאות והוא גם שונה מבחינת טרחת המתווך לכן יש צורך במנהג מיוחד לחייב לשלם פי שנים. ואינה דומה לעסקת מכר רגילה שהמתווך טרח פחות שבזה חל המנהג הכללי.