ארבעה מתווכים שהיו שותפים בעסקה ואחד מהם ויתר ללקוח על חלק מדמי התיווך

התנהלה מכירת בנין ע"י מתווכים באופן כזה: המוכר חתם עם מתווך א' למצוא קונה, ומתווך א' מעביר את המכירה למתווך ב' שמעביר אותה למתווך ג' וד' ומתווך ד' מצא קונה.
בסופו של דבר הקונה צריך לשלם $1000 למתווך ד' והכסף מתחלק לכל המתווכים דהיינו $250 לכל אחד.
במקרה שלנו מתווך ד' סגר את המכירה ב $900 וטוען שההפסד נופל על מתווך א' והוא יקבל רק $150 (הפסד של מאה).

האם יש בכלל מקום לומר שההפסד לכולם (כדין שותף אולי?) , או שנאמר שההפסד רק למתווך ד' (כדין שליח שקלקל?)
מאוד חשוב לי מקורות בענין הזה
תודה מראש,

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

אם הבנתי נכון, סוכם בין ארבעת המתווכים שדמי התיווך יחולק בין ארבעתם והייתה הנחה שיתקבלו 1000$ כדמי תיווך.

ודאי שההפסד לא נופל על מתווך א', שהרי הוא סיכם לקבל 25% מדמי התיווך. גם מתווך ד' אינו אמור לספוג את ההפסד, במקרה ששיקול דעתו להפחית מדמי התיווך היה ענייני וכגון שראה שאחרת העסקה עלולה להיכשל. ולכן ההפסד הוא על כולם בשווה.

גם במקרה שמתווך ד' פשע בהורדת המחיר, מסתבר שזה גרמא בלבד ולא ניתן לחייב אותו, ככל שאין משמעות בהסכם שכל מתווך חייב לקבל 250$. ואינו דומה לשליח שמכר דבר של המשלח ועיוות (שו"ע חו"מ סי' קפב סעיף ב), כיון שאין זכויות קנייניות במידע וכל החיוב של מתווך ד' לחלק את הכסף בין הארבעה, אינו אלא מכוח ההסכם ביניהם.