הדירה נמכרה לקונה שכבר היה במו"מ מלפני הסכם הבלעדיות

מוכר הביא לי את הדירה למכירה והבאתי קליינט שיראה את הדירה והקליינט התמהמה וחשב ובא איתו במשא ומתן על המחיר ובינתיים חתם בלעדיות עם מתווך אחר ואמר לו שיש לי כבר לקוח שבמו"מ איתי ואמר לו את שמו והתגלגלו הענינים ועברו למעלה מחודשיים עד שבאו לעמק השווה וסגרו חוזה האם המתווך השני מגיע לו דמי תיווך כי הדירה בבלעדיות אצלו או בגלל שהלקוח הזה הגיע בזמן שהדירה לא היתה אצלו בבלעדיות אז הוא לא קשור אליו והדמי תיווך מגיעים למתווך הראשון?
והאם יש מושג בהלכה ובשו"ע של בלעדיות?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

ככל שהמתווך הראשון הביא את הקונה, מגיעים לו דמי תיווך ללא קשר עם הסכמי בלעדיות שהמוכר חתם עם מתווך אחר. יכול להיות מצב שהמוכר משלם פעמיים תיווך, למתווך הראשון על כך שהוא הביא את הקונה והוא המתווך בפועל ולמתווך השני בגלל שכך כתוב בחוזה.

ככלל אין היגיון לשלם למתווך בלעדי כאשר סוגרים עסקה עם קונה שכבר היה במשא ומתן מלפני הסכם הבלעדיות, אבל, מה שקובע הוא משמעות לשון הסכם הבלעדיות.

בדין תורה, כל תנאי שבממון קיים. לפעמים יכולה להיות טענה של חוסר גמירות דעת (אסמכתא), אבל בהסכם שנהוג בשוק לא קיימת טענה כזאת.

הצטרף לדיון

תגובה 1