ניקוי כתמים בשבת

ז) כתם בבגד – תבשיל שנפל על בגד או פליטת תינוק וכל נוזל שנשפך, האם מותר להסירו ביד או בנייר טישו או במטלית יבשה או בציפורן ללא שפשוף וללא מים או סבון , כי הרי שנשאר רושם של הלכלוך בבגד ? ועד היכן מותר לנקות דבר לח שנשפך על בגד?

תשובה:

שלום רב

מותר להסיר את הכתם על ידי טישיו [לא על ידי מטלית שרגילים לנקות אותה כשהיא מתלכלכת, ומשום החשש שמא יבוא לכבסה], אך יש להזהר שלא לסחוט את הבגד אלא רק להסיר מה שעליו. היתר זה רק כשהליכלוך לח ועדיין נשאר רישומו בבגד. בליכלוך יבש כמו בוץ וכדומה, עלולים לבוא לידי איסור טחינה כיון שהוא מתפורר לפירורים. כמו כן בשום מקרה אין היתר לשפשף את חלקי הבגד זה בזה מבחוץ, אלא רק בדרך שינוי מבפנים כנגד מקם הכתם.

מקורות:

ראה שבת קמ – קמא, וביאור הלכה בסי' שב סעי' א וסעי' ז.