מנהל עיזבון שהתרשל

בס"ד
מנהל עיזבון שגרם הפסדים ליורשים בכך שלא דאג להשכיר או למכור את הדירות בעיזבון, השתמש בכספי- העיזבון באופן שלומיאלי ( שילם ארנונה על דירות רפאים ריקות), ובכל פעם שהיורשים פנו אליו בבקשת עידכון ,פטר אותם ב" הכל בסדר" אני מטפל ".
כעת לאחר התערבות עו"ד, התברר שהוא לא עשה דבר במשך תקופה של 4 שנים.!!! רשלנות ואיוולות ממעלה ראשונה התגלו.
לפי רו"ח בכיר כל יורש הפסיד על פוטנציאל שכ"ד +ארנונות ששולמו למעלה מ 150 אלף ש"ח.
א. האם הוא חייב לשלם מהונו הפרטי את ההפסדים הניכרים הללו ?
ב. אפילו אם היורשים יש להם "רשלנות תורמת" לנימנום הארוך של מנהל העיזבון, חלק מההפסדים כן צריך לחזור אליהם?
ג. מה דינו של מנהל עיזבון זה לפי ההלכה ?

תשובה:

שלום רב,

למעשה, הנזקים שמנהל העזבות גרם בהלכה הם נחשבים לגרמא, ולא ממש מזיק בידים. וגרמא כידוע הדין הוא שפטורים. יחד עם זה יש מקום לתבוע את מנהל העזבון שישא בנזקים שהוא גרם. משום שמן הסתם הוא עושה זאת בשכר, ועליו לטפל במה שהתחייב כראוי.

ויש מקורות לכך שאדם שנשכר לעבוד, והתרשל בעבודתו, יש מקום לתבוע ממנו גם נזקים שנעשו בגרמא. ראה שו"ת מהרשד"ם חו"מ סי' קנו שדן אודות סוכן שהתרשל בגביית החובות, שפוסק שחייב לשאת בהוצאות. וראה עוד דברי גאונים כלל טו סי' יז. וכן נראה מדין שליח שטעה בסי' קפד.

אלא שקשה לקבוע האם גם היורשים פשעו בכך שלא התריעו בפניו על העובדה שהדירה עומדת שוממת. צריכים לפנות לבין הדין.