פתיחת חשבון בנק לצורך אדם אחר

אבא שלי נמצא כבר שנים בהליכים משפטיים (במערכת האזרחית אודות הבית שהוא גר בו (הוא גר בחלק מן הבית עם עוד בני משפחה שבחלקים האחרים, והם לא מוכנים ללכת לפי דין תורה). הוא מעוניין לקבל סיוע משפטי וביקש ממני אם אני יכולה לפתוח חשבון נוסף בבנק שלי כדי שיעביר אלי כסף שיחשב שלי ולא שלו. האם זה גזל\שקר? ולחלופין, האם יש פתרון הלכתי בעניין?

תשובה:

שלום רב,

אין בעיה של גזל בפתיחת החשבון, משום שלך אישית אין כל מושג אם תביעותיו של השני מוצדקות ובפרט כאשר התיק מתנהל בבית משפט, ואין לך חובה לעזור בגילוי הכספים של אביך. גם אם היית מתבקשת להעיד בבית משפט היה אסור לך להעיד, חוץ מאשר במקרים מסוימים.

אבל, יש בעיה של שקר, משום שאת אמורה להצהיר לבנק אם את הנהנית היחידה מהחשבון ואסור להצהיר על שקר, גם במקרה של ציווי האב. את צריכה לומר לאביך שאם הבנק יבקש הצהרה על פירוט הנהנים מהחשבון, תצהירי שאף הוא נהנה. בעצם פתיחת החשבון, אין בעיה של שקר או גניבת דעת.

מקורות:

לשון השו"ע ביו"ד סי' רמ סעיף טו: "אמר לו אביו לעבור על דברי תורה, בין מצות עשה בין מצות לא תעשה, ואפילו מצוה של דבריהם, לא ישמע לו".