לתת תמונה של בחורה למשפחת הבחור לצורך שידוך ללא רשות

האם מותר לתת תמונה של בת למשפחת הבחור למטרת שידוך ללא רשות הבת?

תשובה:

שלום רב,

אם מדובר בתמונה דיגיטלית או תמונה שאחרים הדפיסו, ודאי מותר.

אם מדובר בתמונה מודפסת בבעלות הבחורה, ניתן להשאיל ללא רשותה, אם יודעים שלו הייתה יודעת את המטרה הייתה מסכימה בוודאות.

בכל מקרה, ההורים רשאים לתת תמונה של בתם הסמוכה על שולחנם ללא רשותה.

מקורות:

למיטב ידיעתי זכות היוצרים בחוק על תמונה היא על פרסום ברבים בלבד. לעניין אם יש לאדם בעלות על דמות דיוקנו עיין בשו"ת שלמת חיים סי' תשעג.

עיין בספר חשוקי חמד ב"ב דף טז ע"א שמותר לצער אדם כדי לגרום שיתארס, כל שכן במקרה זה שאין צער. אבל, לגנוב מאדם כאשר בוודאי היה רוצה, אסור. עיין בשולחן ערוך הרב הלכות מציאה סעיף ד ובקיצור שולחן ערוך סי' קפב סעיף יג.

עיין בשו"ת מהרש"ם ח"ג סי' שיג שהאב יכול לתפוס מתנה שבתו הגדולה הסמוכה על שולחנו קיבלה ולטעון 'קים לי' כדעת רבינו תם שאף המתנות של האב (ולא רק הכנסה מעבודה או מציאה שלכל הדעות של האב, עיין שו"ע חו"מ סי' ער סעיף ב).