טבילה בנהר בשבת וביום טוב

שאלה:

לכבוד הרה"ג שליט"א
האם מותר לטבול בנהר בשבת ויום טוב.
ובאיזה אופנים. כוונתי בנוגע לטלטול המים ד"א כשיוצאים מהנהר. וכן באיזה אופן להתנגב עם המגבת. וכן האם יש בעיה בטפטוף המים על הקרקע במקרה שיש עשבים. ובכלל האם יש עוד בעיות.
איני רוצה להטריח את כת"ר שליט"א אבל האם אפשר לקבל תשובה לפני שבת ושבועות הבעל"ט היות שהדבר נחוץ כבר לשבת זה

תשובה:

שלום רב,

ראשית אינך מטריח אותנו כלל. זהו תפקידנו ואנו עושים זאת בשמחה.

כתב בשו"ע (או"ח סי' שכו סעי' ז'): "רוחץ בנהר, צריך שינגב גופו יפה כשעולה מהנהר, מפני שלא ישארו המים עליו ויטלטלם ד' אמות בכרמלית, לפי שהעולה מן הרחיצה יש רבוי מים על גופו; אבל ההולך ברשות הרבים ומטר סוחף על ראשו ועל לבושו, לא הקפידו בו". כלומר, לגבי הזהירות שלא לטלטל כתבו שיזהר להתנגב מיד עם עלותו מהמים. אולם כתב שם במשנה ברורה (ס"ק כא): "כתבו הפוסקים דנהגו שלא לרחוץ כלל בנהר או במקוה דמצוי לבוא לידי סחיטת שער ועוד כמה טעמים עיין במ"א ולענין טבילה עיין לקמיה מיהו ידיו ורגליו מותר לרחוץ בנהר כשמנגב קודם שילך ד' אמות". אולם כידוע בקהילות החסידים נהגו לטבול במקווה בשבת תוך כדי זבירות מרבית מסחיטת שיער.

לכן, בטבילה בנהר קשה מאד להזהר שלא לטלטל את המים ד' אמות, ומאידך להזהר מלסחוט, לכן ודאי שעדיף שלא לעשות זאת. אולם ביו"ט שאין בעיה של טילטול, יש על מי לסמוך אם המדובר הוא בטבילה לשם טהרה.