השתתפות השכנים בתיקון צנרת ראשית

שלום וברכה

בבנין מגורים מדורג (לכל אחד כניסה פרטית) של 10 דיירים. יש פיצוץ בצינור הראשי (השעון הפרטי נמצא ליד כל אחת מהדירות) במקום שלא זוהה עדיין, אך החיוב בגין צריכת המים עולה ועולה וכל השכנים משלמים על זה.
מה הדין לגבי תיקון הצנרת? האם כולם אמורים להשתתף שווה בשווה?
האם יש הבדל בין מי שרחוק יותר או פחות מהשעון הראשי?
האם יש הבדל בין אלו שהדירות שלהם גדולות יותר לאלו שפחות? (אחד השכנים העלה טענה שכזו אך ללא ביסוס).
במידה וכן, האם מה שקובע זה גודל הדירה לפי החוזה או גודל הדירה בפועל? (כולם הרחיבו את דירותיהם בצורה משמעותית)

תודה,

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

אין הבדל בקירבה, כולם שותפים בצינור ומחויבים בתיקון.

לפי החוק כל הוצאות תחזוקת הרכוש המשותף הן לפי גודל היחסי של הדירה. ישנן מקומות בהן נהוג שכולם משלמים בשווה וישנן אף מקומות שמחלקים הוצאות שוטפות בשווה והוצאות מיוחדות לפי גודל. עיין עלון המשפט גליון 42 וגליון 44.

לגבי הרחבות דירות שלא רשומות בטאבו, עד יום 1/08/2006 החוק קבע שתלוי בחלק היחסי ברכוש המשותף, לאחר יום זה החוק תוקן ותלוי בשטחי הדירות במ"ר. למיטב הבנתי במקרה של הרחבה, אף לפני התיקון היה אמור בעל הדירה המורחבת לשלם יותר, שהרי לא ייתכן שמי שמחזיק בפועל בחלק גדול יותר שלא כדין או תוך ויתור, ישלם פחות ממי שמחזיק כדין. כל השינוי הוא לגבי מי שיש לו חלק יותר גדול ברכוש המשותף בגלל זכויות בגג או בחצר שלפי התיקון הוא משלם רק לפי מ"ר בנוי.