שני הצדדים מסופקים אם השיק נפרע

שלום,
ברצוני לשאול לגבי צ'ק שנמצא ברשותי, שאיני בטוח שהחוב שעליו הוא ניתן לא נפרע בצורה אחרת, ונותן הצ'ק גם הוא אינו בטוח בעניין, האם ישנה אפשרות לגבות את הצ'ק.
את"ל שחייב, מה יהיה הדין באופן שנותן הצ'ק אינו אדם פרטי כי אם מוסד, והגזבר אינו בטוח לגבי השאלה הנ"ל.
תודה רבה.

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

אתה רשאי לגבות את השיק. עצם הימצאות השיק ברשותך מהוה הוכחה שהוא עדיין לא נפרע, כל עוד לא ידוע לאחד מהצדדים שהוא נפרע.

לעניין אם הלווה טוען שפרע בוודאות והמלווה אינו יודע, עיין בשו"ע חו"מ סי' נט שהלווה פטור. ומשמע שאם שניהם מסופקים חייב וכן כתב בש"ך סי' עה ס"ק סה.

במוסד שהגזבר טוען מסופק ודאי שאין הדין משתנה. גם אם היה טוען ודאי לא ברור אם טענתו נחשבת כטענת ברי, כיון שאינו בעל דבר. עיין עלון המשפט גליון 39 עמוד 4.