המשפחה שרפה את גופת הנפטרת, האם ניתן לקבור אותה בקבר ישראל ?

שאלה:

תוכן:
שלום וברכה!

אשה לפני פטירתה בקשה להיקבר ליד קבר אמה שקבורה בבית עלמין יהודי ברוסיה, אך היות ונפטרה (אחר מחלה קשה) בארה"ב ולא היה כסף בידי המשפחה להעביר את גופתה לרוסיה קבלו החלטה לשרוף את הגופה ע"מ להעביר את האפר לרוסיה. מדובר במשפחה רחוקה מהדת וסביר שלא ידעו מאיסור שרפת גופות או שלא התייחסו לכך ברצינות. אחיה של הנפטרת שמתגורר ברוסיה ומבקש לקבור את אחותו בהתאם לבקשתה האחרונה לא ידע על איסור שריפת הגופה עד שבא למנהל בית העלמין בבקשתו. המשפחה מביעה צער על החלטתם הנחפזת.

האם מותר לקבור את אפר הגופה בבית העלמין היהודי?

בכבוד רב

תשובה:

שלום רב,

מותר לקבור אותה בקבר יהודי.

מקורות:

אמנם כתבו הפוסקים שאסור לקבור אפר אדם בקבר ישראל, ראה בספר חיי עולם (לרנר) שכתב על כך באריכות והביא הרבה מכתבים מגדולי דורו (לפני למעלה ממאה שנה) שאסור לקבור אותם בקבר ישראל. אולם הטעם הוא משום שאם אנשים אלו ביקשו שישרפו את גופתם אינם ראויים לקבורה. כמובן שבמקרה המצער הזה, האישה שנפטרה אינה אשמה במצב שנוצר. היא בודאי לא ביקשה זאת מילדיה.

בנוסף, למרות האמור שבמקרה הנוכחי ניתן לקבור אותה בקבר ישראל. אבל אין חיוב מצוות קבורה בזה. מאחר שלא נותר מגופתם כלום, והכל נטחן ונשרף לגמרי, לא חל על הנותר מצוות קבורה.