כללים להוצאת צו מניעה בבית דין

האם מותר לרב להוציא צו מניעה אם אפילו לא בדק האם יש למבקש זכות הטענה או שיש לטענה משמעות בסיסית ? ואם כן למי לפעול האם על מי שהוציא את הצו לתבוע או למי שהוצאה הצו לתבוע למשש זכויותיו? ואם הזמן הוא עבור זה שהוציא את הצו זמן לתבוע, האם אם ניצל פרק הזמן שהוקצב מותר לרב לחדש הצו בלי נימוק מיוחד?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

ככלל אנו נמנעים מלהשיב למי שנמצא בהליכי דיון. אענה רק בכלליות.

הרב המוציא צו מניעה חייב לשקול שלושה מבחנים: האם הנזק שייגרם למבקש הצו אכן בלתי הפיך, כמה גדול הסיכוי שתביעת מבקש הצו תתקבל ואיזה נזק יכול להיגרם לזה שצו הוצא כנגדו אם הצו יהיה בתוקף עד להגעתו לבית דין.

על מבקש הצו לחתום על בוררות ולתבוע מיד עם הוצאת הצו (בשונה מבית משפט אזרחי שניתן זמן להכין כתב תביעה). זה שהצו כנגדו מקבל אפשרות לדון באותו בית דין תוך ימים ספורים. הוא רשאי לבקש (כנתבע) לדון בבית דין אחר ובמקרה זה הצו בתוקף עד שיחליט אותו בית הדין שהנתבע בחר לבטל את הצו.

להרחבה עיין בספר סדר הדין פרק ה.