לדווח למשרד התעבורה שהנהג זקוק למשקפיים

האם כל חוק של המדינה מחייב מצד ההלכה? לדוג׳ באתי לשלם רשיון, והיה רשום בדף תשלום, שאם חל שינוי בראותי חייבים לדווח על זה לפני התשלום, ואצלי חל שינוי בראיה.. האם אני חייב באמת ללכת ולדווח על הראיה וכו.. ( ואז ברשיון החדש יהיה רשום שאני חייב משקפיים, משא״כ אם אני לא ידווח..אבל בין כך ובין כך אני לא ינהג בלי משקפיים כי אני אוהב לחיות)

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

הכלל הוא בדברים שהם לטובת בני המדינה 'דינא דמלכותא – דינא'.

אמנם, קשה לתת כללים מדויקים מה נכנס בגדר זה, אבל חוקי התעבורה הם ללא ספק החוקים הנחוצים ביותר לטובת בני המדינה. מפורסם בשם צדיקים שיש לשמור על חוקי התעבורה כעל עשרת הדברות.

ברור שלא תנהג ללא משקפיים. אבל, עם זאת, לפעמים אפשר לשכוח, להתפשר או לזלזל קצת ויש צורך למורא מלכות.

מקורות:

לעניין דינא דמלכותא לטובת בני המדינה, עיין עיין רמ"א חו"מ סי' שסט סוף סעיף יא, ש"ך סי' עג ס"ק לט ושו"ת חתם סופר חו"מ סי' מד.