מוכר שכיר שנתן בהקפה ואינו יודע אם הלקוח שילם

שלום לכב' הרב
אם הייתי מוכר בחנות נעליים בעבר ונתתי למישהו נעל ואמרתי לו שישלם יום אחר ואיני זוכר אם שילם או לא ואחרי בירור איתו אמר שכן שילם אך איני זוכר בוודאות האם אפשר לסמוך?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

אני מבין שהיית מוכר שכיר ולא הייתה לך רשות למכור בהקפה ושאלתך היא אם אתה חייב לשלם לבעל החנות מחשש שהקונה לא שילם.

הלקוח אינו חייב לשלם, לדבריו שהוא זוכר בבירור ששילם. אבל, אתה, שאין לך ידיעה אישית, חייב לשלם לדעת חלק מהפוסקים ולכן עדיף להתפשר.

מקורות:

לעובד שכיר אסור למכור בהקפה ללא רשות מפורשת. עיין שו"ע חו"מ סי' קעו סעיף י שאפילו שותף שמכר בהקפה חייב לשלם.

במקרה זה, המוכר ודאי פשע במה שמכר בהקפה ואינו יודע אם הלקוח שילם ובכך נפטר מהחיוב. לדעת הקצות בסי' שמ סק"ד במקרה כזה דינו כטוען איני יודע אם החזרתי וחייב אף שבעל החנות אינו יודע ואף שיש לו סיוע לפטור מדברי הלקוח. אולם מביא שם דעת המהרש"ל והש"ך שחולקים וכן נראה מסקנת הנתיבות בסי' רצא ס"ק כח.