שהחיינו על אוכמניות טריות מחו"ל / סחיטת לימון בשבת

1.קרובי משפחה הביאו לנו אוכמניות טריות מחוץ לארץ.אפשר לברך על זה שהחיינו?

2.אפשר להוסיף לקנקן מים בשבת פרוסות לימון?והאם אפשר לסחוט את הלימון לתוך המים?
תודה וחודש טוב

תשובה:

שלום רב

1. כל פרי עונתי שבא מחו"ל, אם גם שם הוא עונתי ואינו בא תדיר, מברכים עליו שהחיינו, ראה תשובות והנהגות ח"א סי' ר"א.

2. להניח פרוסת לימון בתוך קנקן מים מותר [רק יש לנקותו היטב חיצונית מכנימות]. אולם אסור לסחוט לימון לתוך משקה, כיון שהלימון כרגע מוגדר כאוכל ובסחיטתו הוא נעשה משקה, והפקת משקה מאוכל אסורה משום מלאכת דש, ראה ביאור הלכה בסי' שכ סעי' ד. מטעם זה, מותר לסחוט לימון לתוך סלט ירקות, שכן באופן זה הוא אוכל הבא לאוכל ונשאר דינו כמאכל.

בהצלחה