אם שוכר חייב לשלם תיקונים בבית המשותף

אבקש להציג שאלה מעשית: דיירי הקומה הראשונה בבניין שלנו סבלו מהצפות ביוב. הסתבר שהסתימה רצינית והצנרת ישנה – ונעשו פעולות אקוטיות לפתיחת הסתימה ולחידוש הצנרת – בסך של כ-18,000 ₪. לפי הודעת ועד הבית תיערך מגבית מיוחדת, החיוב מתחלק בין כל דיירי הבניין. כעת הספקות:
א. בהיותנו שוכרי דירה בבניין, האם התשלום נופל עלינו, או על שכם בעל הדירה [המשכיר]?
ב. בהניח שהתשלום על בעל הנכס, שאלת המשך:
מסתבר, כי בקופת ועד הבית נח עודף גדול בסך 10,000 ₪ – ואלה שולמו לשרברב. לפיכך, הגביה המיוחדת מן הדיירים היא בסך 8,000 ₪ בלבד.
כעת, האם ביכולתי לטעון שמאחר וחלק מדמי ועד הבית שלי לא הופנו ל'שוטף' אלא לצורך המיוחד הנזכר – יגולגל גם חלקי מתוך ה-10,000 ששולמו לשרברב, על המשכיר?

תשובה:

שלום רב,

א. אם אין התייחסות אחרת מפורשת בחוזה השכירות, הרי שהוצאות תיקונים חלות על המשכיר.

ב. ככל הנראה, חלק גדול מדמי וועד הבית השוטפים שימשו כדי שיהיה עודף כסף בקופה לצורך תיקונים. אם עד היום לא ידעת על כך וסברת בטעות שכל הגביה היא לצורך הוצאות שוטפות בלבד, הנך רשאי לדרוש מהמשכיר להחזיר לך רטרואקטיבית. לצורך חישוב זה עליך לבקש מנציגות וועד הבית פירוט לחישוב דמי וועד הבית לכל השנים.

מקורות:

עיין עלון המשפט גליון 42 עמוד 6 תשובה יא וגליון 44 עמוד 6 תשובה יא.