ממתי עד מתי אסור להתגלח בספירת העומר?

שלום וברכה, רציתי לשאול למה אנחנו שומרים את העומר
ולמה לא מתגלחים ומסתפרים בעומר? והאם מותר לקצץ מהזקן בעומר
לפני שבת קודש? ואיזה עדה מתגלחת בראש חודש אייר?
תודה ושבת שלום.

תשובה:

שלום רב

מנהג האבלות בימי ספירת העומר נתקנו על ידי חכמים לזכרם של 24000 תלמידי רבי עקיבא שמתו בימים אלו. וצריך לדעת, שהאבלות אינה רק על עצם האסון של מיתת כמות כזו של אנשים צעירים בזמן קצר כל כך, אלא משום שהיו אלו תלמידי חכמים ענקי רוח, כדי להבין מעט, כל המשניות שיש בידינו, שהם מקור התורה שבעל פה שעליה מבוססת הגמרא וכל עניני ההלכה, הן מחמישה תלמידים בלבד שנותרו לרבי עקיבא לאחר אותו אסון, כך שנקל לשער את גודל האבדה הרוחנית שחווה עם ישראל בפטירתם של כל אלו.

מנהגי האבלות כולל איסור גילוח בספירת העומר, הן גם בערבי שבתות ולכן לא מתגלחים בימי הספירה גם לא לכבוד שבת.

בענין התאריכים – ממתי עד מתי לא מתגלחים, יש בזה כמה מנהגים: יש שנהגו איסור בכל הימים שמפסח עד שבועות [חלק מהראשונים, וכך המנהג על פי האר"י הק'], ויש נהגו איסור מפסח עד ל"ג בעומר ביום [רמ"א – מנהג בני אשכנז], ויש נהגו לאסור מר"ח אייר עד עד ג' סיון [מגן אברהם סי' תצג ס"ק ה], ויש נהגו לאסור מהיום השני של ראש חודש אייר [ב"ח], ויש נהגו כל ימי הספירה למעט ראש חודש אייר ול"ג בעומר ראש חודש סיון ושלושת ימי הגבלה [דרך החיים]. ומנהג הספרדים על פי השו"ע לאסור מפסח עד ל"ד בעומר בבוקר, וכן פשט מנהגם בארץ ישראל. מנהג בני אשכנז, כאמור.