דמי תיווך כאשר חלק מהדירה נבנה ללא היתר

שלום רב,
אני מתווך במקצועי. תיווכתי בין שני צדדים, המוכר שילם מיד עם החתימה את המגיע לי והקונה התעכב ואמר שמבקש כמה ימים להתארגן, (אפילו שמחובתו לשלם מיד עם חתימת ההסכם) חכיתי לו ובינתיים עבר כחודש וטרם שילם. לפני כמה ימים אמר שקיבל הערכת שמאי של הבנק ובגלל שיש איזו בעיה עם היתר בנייה של חלק מהבית השמאי העריך את הבית בפחות וכתוצאה מזה אין לו איך לשלם את היתרה כי יקבל משכנתא פחות. ולגבי השכר שלי הוא טוען שיש לו עילה לבטל בכלל את החוזה כי יש בעיה בממכר ואחד הסעיפים בחוזה קובע כי אם יש בעיה לקבל בגלל הממכר משכנתא אזי אפשרי לבטל. אבל, במקרה הזה, הקונה מקבל משכנתא רק לא בסדר גודל שציפה. ולגבי ההיתר בנייה, יש לציין שזאת דירה ישנה שעברה מעמידר לטאבו, וכשהקונה בדק את הנתונים, החלק שהשמאי טוען שאין עליו היתרים, מופיע בכל התסריטים וגם מופיע בנסח טאבו.
שאלתי היא האם הקונה יכול לעכב את השכר שלי בגלל בעיות שנתגלו לו בנכס לאחר החוזה? והאם פטור מלשלם את עמלת התיווך במקרה שהחוזה בוטל? (שהרי אני את חובתי עשיתי ועבודתי נסתיימה ואם יש לקונה הפסדים יגבה אותם מהמוכר)

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

ככל שיש לקונה טענה של טעות בעסקה שהתבררה לו לאחר החתימה על החוזה ובעקבות כך החוזה מתבטל, הרי הוא פטור מלשלם דמי תיווך.

במקרה זה, הטענה שאינו מקבל את המשכנתא שתכנן לקבל, היא אכן טענה, אם אין לו את האפשרות לעמוד בתשלומים עקב כך.

מקורות:

עיין בספר פתחי חושן סוף חלק שכירות בהערות.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לפי תשובת הרב , אני מבין שהרב הבין שהחוזה בוטל או יש עילה לבטלו
    השאלה מה קורה במקרה שאין אפשרות לבטל את החוזה רק שהקונה טוען שחשב שיקבל שמאות מלאה ולא קיבל ובגלל זה רוצה לבטל האם גם במקרה כזה יכול לעכב את תשלום התיווך?