איסור אבן משכית בהשתטחות על קברים

שלום לכב' הרב,

1. האם יש איסור להשתטח כפשוטו על קבר של צדיק או קרוב משפחה משום אבן משכית ?
2. האם הנחת רק הראש על הקבר אסורה משום כבישת פנים באבן שכבר אסורה ?

תשובה:

שלום רב

אכן אין להשתטח אלא באופנים שאין חשש איסור אבן משכית, וכגון שהראש אינו על האבן ממש אלא תחת היד או בד וכדומה.

לא ידוע לי מה הכוונה כבישת פנים באבן.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. לגבי 2 המשנה ברורה כותב (קלא' או"ח) "אבל דרך קידה דהיינו שנופל על אפיו על הרצפה בלא פישוט ידים ורגלים או אם הוא בפישוט ידים ורגלים שלא על רצפת אבנים אסור רק מדברי סופרים דגזרו קידה אטו השתחויה"
    האם לפי זה להשתטח רק עם הראש על קבר יהיה אסור גם ללא פישוט ידיים ורגליים כמו שנהוג להטות את הראש לקבר כדי להתפלל עליו ?

  2. כוונת המשנה ברורה על שכיבה כעין מה שאנו עושים בראש השנה ויום הכיפורים, שהיא ללא פישוט ידים ורגלים, אבל לטמון את הראש בכותל בישיבה או בעמידה זה שום דבר.

  3. התגובה היא על שכיבה על קבר כאשר מתכופפים לקבר וטומנים את הראש עם הפנים באבן המצבה של הקבר מלמעלה האם יש בכך איסור דרבנן לפי דעת המשנב הקודם שהבאתי?
    תזכו למצוות !