האם מותר לאכול חמץ בשבת שלאחר שביעי של פסח

מה הדין ביום שישי הבא בערב לגבי אכילת חמץ הרי זה צאת הפסח או כיוון שזה שבת עדיין החמץ שייך לגוי עדיין

תשובה:

שלום רב,

בשנה זו שחל שביעי של פסח בליל שישי, מי שיש בידו ואינו חושש שכל הפסח שלו יתחמצו, וכגון שאוכל בכלים חד פעמיים, רשאי לקחת לאחר צאת החג, דהיינו משעה 20.00 והלאה [ולאותם הנוהגים להוציא שבת ברבינו תם, יקחו משעה 20.30 והלאה] חמץ המוכן לאכילה מהארונות שבהם נמצא החמץ המכור לגוי, ולאוכלו. וכן הדין לאותם הנוהגים שלא לאכול קטניות, שרשאים הם לקחת קטניות ולאוכלם. ויש מחמירים שלא לגעת בחמץ עד מוצאי השבת.

מקורות.

ראה בספרי משפט המכירה (עמ' תשב) שהארכתי בזה. ועיקרי הדברים, שאומדנא היא שהגוי מסכים שניקח ממה שנמכר לו, ונתחשבן עמו לאחר השבת כאשר יבוא להשלים את המכירה. ובפרט שרבים מהבדצי"ם עושים סעיף מפורש בזה בשטר המכירה עם הגוי, וכן אנו נוהגים בבד"ץ בית יוסף על פי הוראתו של מרן זצוק"ל. וגם מוקצה אין בזה, משום שלא אמרינן מוקצה מחמת יום שעבר, עיין שם באורך רב.

ויה"ר שנזכה לאכול מן הפסחים בב"א.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. וכי אפשר להתחשבן עם הגוי לאחר השבת ?
    א לא ידוע לאדם הפרטי מי הגוי
    ב זה נראה כהערמה
    במכירה אמיתית שום אדם לא יסכים שיגעו לו בקינינו
    ואם המכירה נראת כלא רצינית החשש גובר שלא היתה מכירה באמת וזה חמץ שעבר עליו הפסח

  2. אם הגוי ירצה לממש את המכירה הוא ישלם רק על מה שיקבל בפועל, כך שממילא הוא יבוא חשבון בענין זה עם מה שאכלו. הגוי אינו יודע בעת המכירה כמה הוא קונה וכמה זה יעלה לו, תמיד החישוב הוא רק בסוף, במידה וירצה לממש אותה.

  3. הרב המשיב שכתב בתשע"ב אינו איתנו היום, ואני לא חושב שבאמת חלק עלי, זה יותר ענין של ניסוח אם תעיין היטב במה שכתב בסוף המקורות.