מסר את דירתו למתווך ושוב מצא קונה אחר בעצמו

בס"ד
שלום כבוד הרב, לפני כשלושה חודשים התחלתי בחיפוש קונה לביתי דרך מתווך. לא נחתם בינינו חוזה אלא סוכם בעל פה שכר הטירחה שלו. העיסקה עם הרוכש שהגיע דרך המתווך לא צלחה. כעת יש לנו רוכש רציני שהגיע דרכי ולא דרך המתווך והוא בשום אופן לא מוכן לסגור עיסקה עם מתווך אלא דרך עו"ד באופן פרטי. שאלתי היא, האם מותר הלכתית לסיים את דרך ההתקשרות עם המתווך בשל אי שביעות רצון מקצועית, תוך שמירה על כבודו ותשלום עבור זמנו והמודעות שפירסם בעבורנו. או שעל פי דין אנחנו חייבים לשלם לו את הסכום שנקבע בעבור סגירת מכירת הבית אפילו שלא נסגרה עיסקה דרכו כלל. תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

אם לא היה סיכום מפורש באשר למקרה שתמצאו קונה שלא יגיע דרך המתווך, אתם רשאים למכור את הדירה שלא דרך המתווך ואינכם חייבים לשלם לו כלום, אף לא הוצאות.

מקורות:

כן המנהג בתיווך ושידוכין שמשלמים רק כאשר יש תוצאות. כדי שהמוכר יהיה מוכרח למכור דרך המתווך יש צורך שיהיה הסכם בלעדיות. הזמנת שירותי תיווך לא כוללת הסכם בלעדיות.