מכירת חמץ ללא ידיעת הבעלים, כאשר בעל החמץ מחוסר הכרה

מעשה שהיה שהגיע אשה ואמרה לרב תמכור לנו את החמץ בעלי לא יכול לבוא כי הוא בבית חולים. האם מהני מכירת האשה בשביל כל בני ביתה. במקרה שהבעל מחוסר הכרה.

תשובה:

שלום רב

במקרה כזה האשה יכולה למכור את החמץ במקום בעלה, כיון שזו זכות בשבילו ובודאי נוח לו בכך.

מקורות:

מקור הדין שאפשר למכור חמץ של אדם אחר 'מדין זכיה' הוא, מהגמרא פסחים יג,א בעובדא ביוחנן חקוקאה שמכר את החמץ שהופקד אצלו קודם לפני כניסת החג כדי שלא יאסר, ובמג"א תלו,יא כתב שאין הבדל בזה בין נפקד לאדם אחר. דין זה, אינו דומה לקושיית הקצות רמג,ח על התרומת הדשן שכתב שמשרתת יכולה להפריש חלה עבור בעלת הבית כיון ששם מדובר במתנה ו'אין זכין מאדם' מה שאין כן במכירת חמץ שהמוכר מקבל תמורה עבור המכירה ו'זכין לאדם שלא בפניו' ודינו כמבואר בטור חו"מ שנט, שאפשר למכור ללא רשות חפץ שעומד למכירה.