המוכר מעוניין לרשום בחוזה מחיר נמוך לצורך העלמת מס

אני עומד לפני קנייה של חפץ יקר מאדם פרטי. המוכר רוצה שבחוזה נכתוב סכום מסוים ואשלם לו בנפרד את יתרת החוב, זאת כי אם יהיה רשום כל הסך הוא יחויב במס על ההפרש בין הקנייה שלו למכירה.
הוא טוען שגם כשהוא קנה הוא עשה כך ואם לא נעשה זאת יהיה לו הפרש ניכר וכך גם המס השאלה האם זה יהיה מותר? תודה מראש

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

מותר לך להסכים עם בקשתו. אבל, יש להיזהר שלא לחתום על שקר. דהיינו שלא יהיה כתוב שהמחיר נקבע על סכום פלוני, אלא ששולם סכום פלוני בתמורת החפץ.

מקורות:

על אף שיש חובה לשלם מסים, עיין שו"ת ציץ אליעזר חלק טז סי מט ושו"ת יחווה דעת ח"ה סי' סד, עם כל זאת אין זה מתפקידו של הקונה לדאוג לכך, ובפרט כאשר לפי דברי המוכר, הוא משלם מסים בהתאם לרווחיו בפועל.

אבל, שקר אסור לומר, אלא אם כן הכוונה להינצל מאנס הרוצה לגזול והמדינה איננה 'אנס' שהרי היא נוהגת כדין בכך שגובה מסים.
היות שבכלל מאתיים מנה, אין זה שקר לומר ששולם סכום פלוני, בדומה לסיפור שמובא בספר מעשה איש שהחזון איש אמר למתעסקים בשידוך מסוים שהבחור היה בן עשרים ושש, שיאמרו שהוא בן עשרים וארבע, והסביר שאין בכך שקר כיון שבכלל עשרים ושש יש עשרים וארבע. אבל, לכתוב שהמחיר הוא סכום פלוני הוא ממש שקר.