איזה חלקים מקריאת שמע הם מדאורייתא

האם מדאוריתא יוצאים בקריאת שמע בפסוק ראשון בלבד?
ברוך תהיה

תשובה:

שלום רב,

יש בזה כמה דעות בראשונים.
א. אכן דעת החינוך שפסוק ראשון בלבד הוא מן התורה ראה מצווה תכ, וכן ברשב"א (תשובות ח"א סי' שכ). ובריטב"א (ברכות יג,ב). וראה עוד בטור סי' מו שהביא בשם רבינו יהודה החסיד שהקפיד לקרוא פסוק ראשון של שמע לפני פסוקי זמרה משום שלפעמים הציבור היו מתעכבים. משמע, שלדעתו פוסק זה הוא מן התורה.

ב. דעת היראים (מצווה רנב) שכל הפרשה הראשונה הוא מן התורה. וראה בהרחבה בשאגת אריה סי' ב' שהוכיח שכך היא דעת כמה ראשונים. וכן עיקר לדעתו.

ג. ראה בפרי חדש סי' סז) שהוכיח שדעת הרמב"ם שגם פרשה שניה היא מן התורה. אולם להלכה נוקטים שפרשה שניה היא מדרבנן.