האם יש חובה להספיד בשלושים

שלום

האם יש עניין לקיים עצרת מספד על אדם שנפטר?
זה מועיל לנשמתו או יותר עניין של לכבד את זכרו?
והאם יש עניין במיוחד בשלושים או בכל זמן?
יש לזה מקורות כלשהם?
ושאלה נוספת, עליה לקבר בשלושים, האם משנה באיזה חלק של היום? האם יש עדיפות לבוקר על אחר הצהרים?

תודה

תשובה:

שלום רב,

א. למעשה הגמרא הסתפקה בשאלה זו בסנהדרין (מו,ב) האם הספד נועד לצורך הנפטר או לצורך החיים, כלומר, אלו שנשארו בחיים. ומביאה הגמ' שם נפק"מ, מה הדין במקרה שהיורשים אינם רוצים להספידו. אם ההספד נועד לצורך הנפטר, כופים אותם להספידו. אולם אם ההספד נועד לצורך החיים, לא ניתן לכפות אותם להספיד. ומסקנת הגמרא שההספד נועד לצורך הנפטר. וכך נפסק בשו"ע (יו"ד סי' שדמ סעי' ט'). וראה עוד שם בסעי' א' שם כתב בשו"ע שמצווה גדולה להספיד את המת כראוי.

אולם, ברור שמעיקר הדין, חייבים להספיד או בלוויה או לאחר מכן. אבל אם הספידו כבר בלוויה, אין חובה להספיד גם לאחר מכן. אולם ברור שזה כבוד לנפטר שיספידו גם בשלושים ויספרו בשבחיו.

ב. ממש לא משנה באיזה חלק של היום עולים לקבר.

בשורות טובות.