ביאור: כל הפושט יד נותנים לו

בס"ד
הרבה נכתב על קדושת חג הפורים בכל חלקי התורה. עם זאת , מבקש לקבל הבהרה:
1. מתי שעת הרצון "המדוייקת" בפורים בבחינת "כל הפושט יד נותנים לו " ( בחצות ליל פורים? ביום עצמו? בקריאת המגילה? בסעודה?)
2. מותר לומר את התהילים אחרי קריאת המגילה בליל פורים?

תשובה:

שלום רב,

א. אין שעת רצון מדוייקת. כל היום כשר לתפילות, ובעז"ה יהי רצון שיתקיימו כל משאלות ליבנו לטובה ולברכה לפני אדון כל. אגב אסור לשכוח שהדין של כל הפושט יד נותנים לו לפי פשוטו, הכוונה היא על מצוות מתנות לאביונים שצריכים לתת לשני אביונים, אין ורך לדקדק האם הם אכן אביונים או לא, אלא כל הפושט יד נותנים לו. (ראה שו"ע סי' תרצ"ה סעי' ג'). ואין הכוונה שחייבים לתת לכל פושט יד (מלבד הפרטים של מצוות צדקה). וזמן החיוב של מתנות לאביונים הוא ביום – שאז קוראים את המגילה, וכפי שנאמר, עיניהם של עניים נשואות למקרא מגילה. אבל אין חובה לתת דוקא מיד לאחר המגילה או לאחר מכן. ומכל מקום יש להרבות הרבה במצוה זו ובזכות נדיבות ליבנו נזכה לחסד ורחמים בלי גבול מהבורא יתברך שמו.

ב. אפשר לומר תהילים לאחר קריאת המגילה

פורים שמח!