בדיקת חמץ על השוכר או על המשכיר ? / איך מוכרים חמץ?

1. כשמדובר ביחסי משכיר-שוכר, למי האחריות על החמץ – על הבעלים של הדירה או על מי ששוכר כדין את הנכס ומתגורר בו?

2. האם יהודי שיש לו /במשפחתו עוזרת בית גויה שגרה בביתו (כדוגמת מטפלת סיעודית) יכול להעביר את כל החמץ שבביתו על שמה כדרך קניין עם חוזה וכסף מיד ליד, ואח"כ ישיב לה את כספה בעקיפין דרך משכורתה?

תשובה:

שלום רב

1. האחרויות על החמץ היא של השוכר, אלא אם כן הוא משכיר את הבית ביום י"ד ניסן, לאחר זמן הבדיקה. כמבואר בגמרא בפסחים ד ע"א.

2. אין כל בעיה למכור את החמץ לאותה גויה, וגם לא צריך להעביר כבר עתה את הכסף, מה שעושים בדרך כלל, הוא שקוצבים זמן לתשלום, נניח חודש לאחר החג [אבל המכירה חלה מיד] ובמוצאי פסח קונים את החמץ מהגוי בחזרה, וממילא הכסף מתקזז ושוב הוא לא צריך לשלם כלום. כמובן בימי הפסח צריך לסגור את החמץ במקום המושכר לגוי ואינו ברשות הישראל. הבעיה היא שאופן הקניית החמץ לגוי הוא הליך מרובה בפרטים, כיון שהקנינים ההלכתיים יש בהם הרבה גדרים ולא די בחוזה לבד, יש קנינים שמועילים ביהודי ולא בגוי ולהיפך, לכן אם הגויה לא לוקחת את כל החמץ אליה הביתה וזוכה בו בקנין גמור לא כדאי לעשות זאת, ועדיף לעשות מכירה אצל הרב כרגיל ולא להכשל. סמוך לחג הפסח יהיה אפשר לערוך מכירה גם אצלנו באתר.

בהצלחה רבה