תפילין שנפלו -מה עושים?

בס"ד
שלום כבוד הרב,

נפלו לי התפילין לפני כ5 שנים, ואז לא הייתי בקיא בהלכות, אז שמתי 10 שקלים צדקה.
מאז התחזקתי ברוך ה' ולמדתי שכשאשר אחד מן התפילין נופל, צריך לצום/לתת צדקה וכו'..
ולכן רציתי לשאול מה אני צריך לעשות עכשיו ?
ועוד שאלה אם זה לא טורח בשבילך כבוד הרב, יכול להיות שהם נפלו לי עוד פעם או יותר ואני פשוט לא זוכר.. מה לעשות גם במצב הזה ?

תודה רבה כבוד הרב ,
בוקר טוב והמשך יום טוב בעזרת ה'.

תשובה:

שלום רב

ראשית יש לציין, שיש חילוק בין אם התפילין נפלו כאשר הם בתוך הנרתיק או קופסת הפלסטיק שעליהם, שאז די בנתינת פרוטה לצדקה, לבין אם נפלו כשהם גלויים לגמרי, שאז אכן יש חיוב של תענית. אולם גם במקרה שנפלו גלויים, היום שהדורות חלושים, מי שקשה לו להתענות יכול לפדות את התענית בצדקה כדי סעודת אותו יום, וביום זה ירבה בלימוד התורה ויתכפר לו. לגבי מה שאתה לא זוכר בטוח לא צריך לעשות שום דבר. רק מכאן ולהבא להקפיד מאוד על שמירתם.

מקורות:

ראה משנה ברורה סי' מ' סק"ג. שו"ת חיים שאל חלק א' סי' י"ב, ור' בשו"ת מהר"י ברונא סי' קכ"ג שנערים צעירים אינם צריכים להתענות אלא ללמוד ב' או ג' שעות יותר בו ביום.