סדר הברכות בשבע ברכות

בהמשך לשאלתי כבוד הרב.
1.במידה ואין 2 פנים חדשות לשיטת הספרדים האם יש להקל לעשות באחד.
2. מדוע משנים את סדר הברכות בורא פרי הגפן בסוף
ושברא לכבודו ראשונה?
בברכה

תשובה:

שלום רב

1. בקהילות שנהגו דוקא בשנים אין לברך באחד, וראה שדי חמד ברכות סי' ג אות יא.

2. בסעודות השבע ברכות מברכים על שני כוסות של יין, אחד לברכת המזון והשני לשבע ברכות, ולכן רק לאחר ברכות השבע ברכות מברכים על היין בכוס השני ברכה שחלה גם על ברכת המזון, ומשום כך היא נאמרת על הכוס של ברכת המזון, ואכן אם יש רק כוס אחת, יש שסברו שמברכים ברכת בורא פרי הגפן בתחילה כמו בחופה, ויש חולקים, וראה בהרחבה באוצר הפוסקים סי' סב אות נא.