באיזה שלב של הפירות הם נעשים ערלה? ערלה בקליפות וגרעינים

בס"ד

שלום,

*אילו פירות אסורים עקב ערלה ב3 שנים הראשונות? האם גם פרחים, גרעין הפרי, פירות בוסר או רק פירות שהבשילו (מה נחשב חניטה)?
*קראתי שלאחר שפודים את הפירות של נטע רבעי עדיף לחכות לשנה החמישית כדי לאכול אותם- האם זה נכון או שאפשר לאכול אותם ישר אחרי הפדיון?

תודה רבה!

תשובה:

שלום רב

איסור ערלה חל גם על הקליפות והגרעינים ובודאי על פירות הבוסר, ובחלק מהפירות כבר בשלב הקודם לבוסר, בהיותם סמדר, מחמת ריבוי החילוקים בענין זה קשה לעמוד על הדברים ולכן יש להחמיר כבר משעת היווצרות הפרי לאחר נפילת הפרח. פרחים אין בהם דין ערלה.

אין כל בעיה לאכול את הפירות של הרבעי מיד לאחר הפדיון.

מקורות:

לגבי ערלה בקליפות ובגרעינים ראה ערלה פ"א משנה ח, גמרא בברכות לו ע"ב, ובתוס' רא"ש ורשב"א שם, וע"ע חזון איש ערלה סי' י ס"ק ט.

לגבי פירות בוסר ראה ערלה שם משנה ז, ורמב"ם מעשר שני פ"ט הי"ג. וראה בביאור הגר"א סי' רצד ס"ק לז וחזון איש דיני ערלה אות מא לגבי סמדר.