אחוזים מהתרומה למי שקישר עם התורם

יהודי שקישר אותי עם ארגון שנותן כסף עבור מקווה ביקש דמי תיווך 25% מכסף התרומה. כמובן ללא ידיעת הארגון. בתחילה חשבתי שהוא יעזור לי יותר להשיג את התרומה. ומיד ראיתי שאת כל העבודה הוצרכתי לעשות לבד להוכיח ולשכנע שיתנו לי את הכסף .
האיש לא היה נוכח בקשיים לקבלת התרומה ולא עזר לי בכלום. גם לכאורה אני שותף לגזילה של מטרת הכסף. מה עלי לעשות?

תשובה:

שלום רב,

אם הוא ביקש את דמי התיווך לאחר שקישר אותך, אינך חייב לתת לו אלא דבר קטן המקובל על מסירת מידע כזה. אם הוא סיכם איתך מראש על 25% וטענתך היא רק שלא עשה את מלוא העבודה, יש לברר את המנהג אם אכן נהוג שהמקשר עושה את כל העבודה וכן יש לברר את משמעות הסיכום ביניכם. ככל שאכן הוא לא עשה את העבודה שהיה מוטל עליו, מגיע לו רק שכר מועט כפי המקובל לשלם על מסירת המידע בלבד.

אם התורם סיכם שכל הכסף ילך לבניית המקווה ולא לחובות אחרים, תצטרך לשלם למתווך את המגיע מכסף אחר.