ויכוח בין אומנית למזמין באשר לבעלות על כלי העבודה

לרבנים שלום רב,

אומנית שעשתה עבודה. ההסכם היה שכל ההוצאות שיהיו על חשבון המזמין ושכר קצוב עבור העבודה. הכל בעל פה ללא חוזה. במשך העבודה הגישה האומנית רשימה הוצאות חומרים וכלי עבודה וקבלה על זה כסף. בסיום העבודה יש מחלוקת על כלי העבודה האומנית הבינה שכלי העבודה נשארים אצלה כחלק מהשכר ולכן בזבזה זמן לקנות אותם והמזמין הבין שכלי העבודה יחזרו אליו והוא ימכור אותם למי שיכיים כלי העבודה, יישר כח.

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

אם לא היה סיכום מפורש שהאומנית תוכל לקחת את כלי העבודה לעצמה, הרי הם של המזמין. מאחר והוא שילם עליהם.

אם השכר שהובטח לאומנית נמוך מדי ביחס למקובל בשוק, יכולה להיות לה טענה, גם אם לא דובר במפורש שהיא תקבל את כלי העבודה, אלא שהיא הבינה כך ולכן הסכימה לעבוד בשכר נמוך.