לקנות סחורה שגוי גנב מגוי אחר

האם מותר לקנות סחורה שאני יודע שזה גנוב, מדובר בחו"ל הגנבים והנגנבים גויים.

תשובה:

שלום רב,

תלוי במחלוקת הפוסקים.

מקורות:

מחלוקת אם יש איסור מסייע לגוי. עיין רמ"א יו"ד סי' קנא סעיף א, בש"ך שם סק"ו ובברכי יוסף שיורי ברכה שם.

לדעת הרמ"א בחו"מ סי' שסח סעיף א בסתם גניבת גוי יש ייאוש בעלים. לדעת הש"ך שם סק"ב והמהרש"ל בב"ק פרק י סי' כו בסתם אין ייאוש עד שיודעים שהתייאשו.

לדעת הב"ש בסי' כח סק"ה אין איסור גניבה לקנות ממי שגנב מגוי ואין חיוב להחזיר אלא מצד קידוש השם, ולדעת הש"ך בחו"מ סי' שמח סק"ב לכאורה יש איסור דאורייתא גם על הקונה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום רב
    אין יאוש עד שיודעים שהתייאשו..
    למדתי פעם שישנו פרק זמן סביר לקביעה כי התייאשו .
    ואין צורך לקבל הוכחות כל שהן שהתייאשו.

    כמו שלמדנו בגמרא שאדם האוחז בשדה של אדם אחר . חזקה כי אם תוך שלוש שנים הבעלים לא בא לתבוע מהאוחז בשדה שיעזוב הרי שהשדה שייך לאוחז..
    כך הבנתי ואולי אני טועה.

    שאלת ייאוש הינה הגדרת זמן לדעתי וכך למדתי .
    היכן אני טועה?

  2. חזקה של שלוש שנים אינה מבוססת על ייאוש, אלא על סברות אחרות.
    באבידה כתוב שלאחר שנים רבות מתייאשים, עיין שו"ע חו"מ סי' רס סעיף א. בגניבה, לא מצאתי דין זה. יכול להיות מסברא שאף בגניבה יש ייאוש לאחר זמן רב, אבל אינני יודע על מקור מפורש.