דמי שדכנית כאשר אחד מהצדדים פנתה לשדכנית אחרת שתגמור את השידוך

שדכנית א' הציעה שידוך לשני צדדים. לאחר שהשדכנית בררה עבורם את הפרטים שביקשו, צד א' רצה וצד ב' סירב.
אח"כ בשיחה אקראית הם אמרו שחושבים ע"ז. בינתיים צד ב' פנה לשדכנית שנייה שסגרה את השידוך.
צד א' ששילם לשדכנית השניה מחיר כמעט מלא. מצד ב' בקשה השדכנית השניה מחיר סימלי.
השאלה כמה צריך לשלם כל צד לשדכנית המתחילה.
ישר כח גדול מראש,
בכ"ר ובברכה

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

בשאלות אלו ישנם הרבה פרטים היכולים לשנות את הדין ולא ניתן לענות תשובה ברורה מבלי לשמוע את כל הצדדים.

לכאורה, צד א' חייב לשלם שליש מהנהוג, עבור ההצעה. אם לא הייתה לצד ב' סיבה מספקת שלא לגמור את השידוך באמצעות השדכנית הראשונה, יש צד שהוא חייב לשלם אף יותר משליש (שכר מלא בניכוי מה שהשדכנית הראשונה חסכה שלא הייתה צריכה לטרוח לגמור את השידוך) ועל כל פנים ראוי להתפשר. את צד א' לא ניתן לחייב על כך שלא נתן לראשונה לגמור, אם ראה שהצד השני מעוניין דוקא בשדכנית השנייה.

מקורות:

עיין בערוך השולחן אבן העזר סי' נ סעיף מב שכתב על פניה לשדכן אחר כאשר הראשון היה יכול לגמור את השידוך "דזהו כמעט גזל גמור". ועיין בשו"ת נודע ביהודה תניינא חו"מ סי' לו שבדיעבד אין לראשון תביעה כספית על הצדדים יותר מאשר מגיע לו כמתחיל, אבל לכתחילה יש איסור בדבר.
לכאורה הרי זה תלוי אם התחלת מלאכה נחשבת לקניין בקבלן, עיין כאן. ואפשר שהיות והמנהג הוא שלא לשלם למתחיל אלא שליש, אף אם התחיל במלאכה, אין חיוב מן הדין לשלם יותר מכך. ועיין עוד בעלון המשפט גליון 56.