צער בעלי חיים בהריגת חולדה

שאלה:

שלום. אני ושני חברים שלי הרגנו חולדה שהייתה ליד בתים בשכונה האם זה מותר לפי ההלכה?

תשובה:
שלום רב,
ישנם פוסקים שסבורים שאין איסור צער בעלי חיים בהריגה, אלא רק בצער גרידא. ויש חולקים וראה במקורות. אולם אם במקרה זה שהסבירות שהוא שחולדה זו היתה נכנסת לבתים ומזיקה וכד' לאנשים, אין כל איסור צער בעלי חיים בכך.
מקורות:

דעת הפוסקים שדעתם שאין איסור צער בעלי חיים בהריגת בעלי החיים: ראה שו"ת נודע ביהודה (מהדו"ק יו"ד סי' פג, מהד"ת יו"ד סי' י'), שהביא ראיה לכך ממסכת חולין ז,ב שרבי יהודה הנשיא ראה פרדות לבנות חולות אצל רבי פנחס בן יאיר שלא ניתן לרפא אותן, והציע לו להרוג אותן. ועל כך השיב לו רבי פנחס בן יאיר שאסור משום "בל תשחית" שעדיין הם ראויות לעבודה. כלומר הוא לא השיב לו משום צער בעלי חיים. כנראה שאין איסור צער בעלי חיים בהמתת בעלי החיים, אלא רק בצערן. וכך כתב גם בשו"ת עבודת הגרשוני (סי' יג).

אולם יש שחלקו עליהם ראה בשואל ומשיב תניינא ח"ג סי' סה,והסיבה לכך היא, שהמעשה שם היה בפרדות שהם היו חולות, ולכן לא שייך איסור צער בעלי חיים כשאנו באים לגאול אותם מייסורים. וכן הביא ראיה מספר החינוך מצווה תנ"א. וראה בספר חשוקי חמד (ב"ב עמוד קיט-קכ) שהביא בשם חמיו הגרי"ש אלישיב זצ"ל שלא התיר להרוג בעלי חיים, המפריעים לאנשים כשניתן להמנע מהריגתן.