אדם ששכח יעלה ויבוא בראש חודש בתפילה ובברכת המזון

בס"ד

שלום לרב!

כידוע-אם שכח יעלה ובוא בתפילת עמידה של ראש חודש בשחרית ומנחה -ונזכר לאחר שסיים -חוזר לומר את כל תפילת העמידה .

ברצוני לשאול : מה העניין והסיבה בחשיבות ובחיוב שפסקו חז"ל שצריך לחזור שוב ולהתפלל כדי להזכיר "יעלה ויבוא" אם שכח בראש חודש? מה עומד מאחורי זה? אודה להרחבה ומקורות.. תודה מראש,

תשובה:

שלום רב

למעשה לא כל כך הבנתי את שאלתך. כיון שיש חיוב להזכיר יעלה ויבוא בשמונה עשרה, אדם שלא קיים את חיובו אינו יוצא ידי חובה וצריך לשוב ולהתפלל. אדרבה, השאלה היא הפוכה, מדוע בברכת המזון בראש חודש אין חיוב לחזור ולברך [בשונה מיום טוב] ובליל ראש חודש גם בתפילה אין צורך לחזור [בשונה מיום טוב וחול המועד], והסיבה היא כך: לגבי ליל ראש חודש, כיון שההלכה היא שלא מקדשים את החודש בלילה אין כל כך ענין בהזכרה זו באותה שעה, אלא שחכמים ציוו לכתחילה לומר כיון שכל היום נחשב ראש חודש. לגבי ברכת המזון, הטעם לכך הוא משום שעצם הסעודה אינה מחוייבת, ונמצא שאדם עשוי היה לעבור את הראש חודש בלי ברכת המזון בכלל ולא היה בכך כל בעיה, לכן גם ההזכרה הזו אינה מחוייבת כל כך ואינה מעכבת בדיעבד. בשונה מיום טוב שיש חיוב באכילת פת. תוכל לראות עוד תשובות בענין במאגר השו"ת שלנו אורח חיים ערך ראש חודש.