דמי תיווך כאשר המתווך לא הראה את הדירה מבפנים והיה ויכוח על המחיר

מתווך שביקש 2 אחוז על תיווך דירה כתבתי לו בכתב ידי שאשלם לו אחוז אחד בלבד.
הוא לא הסכים על המחיר ובכ"ז הראה לי את הדירה מבחוץ.
אח"כ קניתי את הדירה בלעדיו.
האם אני צריך לשלם תיווך וכמה?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

כדי לתת תשובה מדויקת צריך לדעת כיצד התנהל הקשר ביניכם מהתחלת הוויכוח ועד שהראה לך את הדירה.

מסתבר, שאם לא היית זקוק לשירותיו של מתווך נוסף, אתה חייב לשלם לו אחוז אחד. אבל, כאמור לא ניתן לקבוע זאת.

מקורות:

כאשר יש ויכוח על המחיר, זה שעשה מעשה ראשון הוא המסכים למחיר שהשני רוצה. עיין שו"ע חו"מ סי' רכא.

באופן כללי, אם אין צורך למתווך נוסף או שהמתווך המציע היה מוכן לעשות את כל העבודה, נהוג לשלם דמי תיווך מלאים. עיין בעלון המשפט גליון 58 דין 6. כמו כן, גם אם המתווך לא אמר כלום, יש סוברים שחייבים לשלם לו את שווי ההנאה, גם אם אמרו לו שלא מוכנים לשלם כלל. עיין שם דין 3.

במקרה זה מסתבר שהמתווך הסכים לעשות חצי עבודה, תמורת אחוז. אבל, לא ניתן לקבוע מבלי לשמוע מהצדדים כל מה שהיה ביניהם.