הכשרת שיש / טבילת תבניות חד פעמיות / טבילת כלים באגם / הכשרת כיריים קרמיות

שלום רב,

מספר שאלות לכבוד הרב:
1. האם ניתן לטבול כלים חדשים שנקנו מגוי באגם טבעי?
2. האם יש צורך בטבילת מגש אלומיניום "חד פעמי" אם משתמשים בו יותר מפעם אחת?
3. כיצד ניתן להכשיר כיריים קרמיות שככל הנראה נשפך עליהן אוכל טרף בעבר?
4. האם יש צורך להכשיר שיש גרניט חדש? ואם כן, האם במים חמים או באש?

תודה רבה.

תשובה:

שלום רב

1. ניתן להטביל כלים באגם טבעי.

2. בנוגע לתבניות אלומניום חד פעמיות: אדם שמשתמש בהם באופן חד פעמי אינו חייב להטבילן, אולם אם הוא משתמש בהן כמה פעמים עד שמתבלות, יש מקום רב לחייבו טבילה. התבניות החד פעמיות שבהכשר הבד"ץ של העדה החרדית [חברת "מישרים" וכיוצא בזה, הן תוצרת הארץ ואינן חייבות טבילה, אלא אם כן צויין עליהן בפירוש שהן מתוצרת חו"ל.

3. הכשרת כיריים כאלו היא בעייתית מבחינת הלכה, ויש להתייחס אליהן כאל טריפה. כלומר, מותר להניח עליהם סיר כאשר הוא יבש מלמטה ואין עליהם מאכל בעין. ראה בהרחבה כאן.

4. בנוגע להכשרת שיש, לכתחילה לא מספיק לשפוך מים רותחים על השיש, אלא יש להניח עליו [כשהוא מוצף במים רותחים] אבן או מתכת מלובנת, כדי שהמים שעל השיש לא יצטננו על ידו, ולהעביר את האבן על פני השיש. אחר כך יש לרוחצו במים קרים. אפשרות נוספת יש, לערות מים רותחים בשפע על השיש בעדו מחובר לחשמל ומעלה בועות ,אולם, לכתחילה אם אפשר עדיף לעשות באופן הראשון. קודם ההכשרה על ידי אבן מלובנת יש לברר  את עמידותו של השיש שלא יסדק [בעיקר בשיש קיסר]. אין צורך לערות על השיש מספר פעמים מסויים, אלא רק לוודא שמים רותחים הגיעו לכל חלקיו. כמובן, אם יש מים צוננים על השיש מהעירוי הקודם יש לנגבו לפני העירוי הבא.

בהצלחה רבה בכל