שאלות בעניני כשרות / תפילה בנשים / אכילה לפני קידוש

בס"ד

לכבוד הרבנים שליט"א ה' עליהם יחיו בבקשה כמה שאלות
אני ספרדי שפוסק על פי מרן הגר"ע יוסף זקוצ"ל זי"ע
1.יין שנמזג לכוס של הבדלה שעדיין לא בירכו עליו מותר להחזירו לבקבוק?ומה הדין אם ניתן למוזגו לאשתי שתשתה?
2.אישה שרגילה להתפלל שחרית רק בחול ורוצה לאכול ולשתות לפני התפילה בחול מותר לה?ומה הדין בשבת שהיא לא רגילה להתפלל?ומה הדין באישה חלושה כי ראיתי כמה שמקילים לאישה בעת הצורך לאכול ולשתות ללא קידוש
3.האם מותר לומר לגוי לכבות אור שהדליקו בטעות לחולה?ומה הדין בהדלקה לצורכו?והאם חייב שבות דשבות?
4.אדם שחלוש מאוד וללא אכילה הוא מרגיש שהוא חלש מאוד יכול להקל לאכול מזונות או המוציא לפני שחרית ולהשתדל מאוד למזונות ב"נ בלבד
5.אצל חמתי יש תנור עם תבניות שהם רק תומכות לתבניות שהיא מבשלת בהם כי הכל בחד פעמי מה הדין מותר להניח חד פעמי על תבנית כזאת? כי אין מגע ישיר והתבניות לא היו בשימוש של אוכל במגע המון זמן כי הבנתי שיש להקל במקרה כזה
6.האם מותר לישון על צד ימין שינת צהריים וגם לילה ולאו דווקא אחרי חצות כמו שמוזכר בבא"ח
7.האם מותר להשמיע לילדה קטנה 100 שירים ראשונים זה של זמרות חילוניות?
ומה הדין עם קול באישה ערווה למבוגרים שבינינו?
8.ראיתי בעבר שיש מקילים כמדומני בעירוי על תבנית ישירות מקומקום לספרדים שזה עולה להכשר בין בשר וחלב ואף לחמץ כמדומני בעבר כך ראיתי
9.מה הדרך בחינוך ילדים כשהם מפריעים וכו' האם הרמת יד לחינוך זו דרך בכלל ?בפרט בימינו כי ראיתי המון שמתגדים לכך בכל תוקף וזה אף יכול לדרדר אותם

כל השאלות שכתבתי כאן הם להתייעצות אתכם כדי לדעת עוד דעת תורה ולשמוע כי לא היה לי כל כך רב להתייעץ עימו תבורכו מן שמיא בלי נדר שנזכה לקיים את מה שתגידו לי בשמחה ובאמונה רק בבקשה להורות עפ"י מרן עם מקורות כדי שנוכל לעיין תבורכו

תשובה:

שלום רב

1. אין כל בעיה, המזיגה לבד אינה כלום.

2. ראשית אשה חייבת בתפילת שחרית לדעת רוב הפוסקים, לדעת המשנה ברורה אשה חייבת בשחרית ומנחה כמו אנשים ולדעת הגר"ע יוסף די בתפילה אחת ביום, ומכל מקום אין לאכול לפני כן. וכדאי מאוד להתרגל לקיים חיוב זה גם בשבת. אשה שצריכה לאכול לפני קידוש, תאכל לפני שהיא מתפללת, אז עוד לא הגיע זמן קידוש.

3. אם האור מפריע לחולה מותר לומר לגוי לכבותו, ואין צורך דוקא בשבות דשבות אלא צריך שזה יהיה באמירה  לגוי [כמובן זה בחולה שאין בו סכנה, חולה שיש בו סכנה מותר גם ליהודי לעסוק בצרכיו משום פיקוח נפש]. ראה סי' שכח.

4. אם קשה לו להתפלל בלי לאכול מותר לו לטעום מעט לפני התפילה, כך מפורש בשו"ע בסי' פט.

5. תבניות אלו דינן כמו התנור עצמו. אם חמותך אינה שומרת כשרות, כדי להשתמש בתנור שלה צריך להמתין 24 שעות ללא שימוש, לנקותו היטב משיירים, ולהפעיל כשהוא ריק על חומו המירבי חצי שעה, ורק אחר כך ניתן להשתמש בו לכל מה שרוצים. תבניות שהיא שמה בהן את האוכל עצמו אין להשתמש בהן גם לאחר תהליך כזה.

6. מותר. מן הדין העיקר שלא לישן אפרקדן – על הגב, או על הבטן.

7. מותר להשמיע לקטנה, לגבי גברים ששומעים ראה בהרחבה כאן.

8. אין כזה דבר, להיפך, תבניות שהשימוש בהן הוא ביבש ובאש טעונות ליבון חמור דבר שכמעט לא יתכן לעשותו כיון שהן תתקלקלנה הרבה קודם.

9. באופן כללי הכאה אינה עוזרת במיוחד, אולם קשה לתת בענין כללים, לפעמים צריך לתת לילד גבול מידי, כגון במקרה שבו הוא עושה פעולה חמורה מאוד, ואדרבה, הילד מעדיף תגובה חזקה קצרה וברורה על פני שיחות נפש ארוכות ומיגעות תוך שהוא מביט בעיניהם מלאי היגון של ההורים. אך הכלל הבסיסי הוא חינוך עקבי עם גבולות ברורים אך מתוך שמחה וחום תמיד.

בהצלחה רבה לכולנו!