קנה שני מוצרים זהים עבורו ועבור חברו ונאבד אחד מהם

מה הדין אם קניתי שני מוצרים שווים אחד לי ואחד לחברי ובדרך נגנב אחד מהמוצרים. למי שייך הנותר והאם צריך לשלם את דמי הגניבה?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

לגבי השאלה אם הנך חייב על הגניבה, אם לא קיבלת שום שכר על השליחות, תלוי כיצד שמרת על המוצרים ולמה נגנב אחד מהם.

במקרה שאינך חייב לשלם את הגניבה, אם התכוונת בעת הקניה על כל מוצר למי הוא יהיה ושכחת של מי המוצר שנשאר, הנך יכול לקחת את המוצר הנשאר לעצמך. אם לא התכוונת למי יהיה כל מוצר, אלא קנית שנים עבור שניכם, יש להתחלק במוצר שנשאר בין שניכם.

מקורות:

שליח אינו רשאי להשתמש בכסף וממילא הוא שומר חינם בלבד, אם לא קיבל שכר אחר. עיין בית יוסף יו"ד סי' קסח סעיף טז. לעניין באיזה אופן שומר חינם פטור על גניבה, עיין בשו"ע חו"מ סי' רצא סעיפים יג, טו, כ.

לעניין הספק של מי נאבד, עיין שו"ע חו"מ סי' רצב סעיף י.

הצטרף לדיון

5 תגובות

  1. כן. יצטרכו להתחלק שאחד מקבל את המוצר ומשלם לשני מחצית ממחירו. משום שההפסד הוא לפי חשבון יחסי.

  2. אבל אם קנה שנים עבור שניהם, מעולם לא הוברר שלכל אחד יש מוצר מסוים. אם התכוון על אחד שיהיה לעצמו, הרי זה כשתי טבעות שהתערבו.