יהודי מחלל שבת רשאי לשמש כחזן?

שלום כבוד הרב,

יש לי 2 שאלות.

1. האם איסור למנות שליח ציבור מחלל שבת הוא רק למחלל שבת בפרהסיא או בכל מחלל שבת ? בהנחה ומדובר באדם שיש לו חיוב.

2. האם אדם שמחלל שבת רק בתוך ביתו, אך גולש באינטרנט למשל באתר Facebook, ובזמן שהוא מחובר אז עשרות חבריו רואים באתר שהוא מחובר באותו הזמן (לצורך העניין, יש סימן ירוק במקום אפור).
האם גם נחשב שמחלל שבת בפרהסיא ?

תשובה:

שלום רב

1. המחלל שבת בפרהסיא אינו מצטרף כלל למנין, כמבואר במשנה ברורה בסי' נה ס"ק מו, אדם שאינו מחלל שבת בפרהסיא, מצטרף למנין אולם ודאי אין למנותו כש"ץ, שהרי יש לו תפקיד חשוב בהעלאת התפילות למעלה, ובשו"ע כתב שלכתחילה ממנים אדם ירא שמים באופן מיוחד שליבו נשבר וכו' וכו', ואם כן בודאי שלא נמנה לכך אדם שהוא מחלל שבת.

2. שאלה מענינת. להלכה נראה שההגדרה  של מחל שבת בפרהסיא היא שהוא אינו מתבייש במעשיו, לכן אם הוא מודע לכך שרואים ויודעים שאינו שומר שבת, יש להחמיר שדינו כמחלל שבת בפרהסיא, אבל אם הוא בוש בחילול השבת ומסתיר זאת, אין דינו כך אף שבפועל ניתן לגלות זאת באופן שהזכרת כיון שאינו מודע לכך והוא משתדל להצניע את מעשיו.