חיתוך ירקות בשבת

שלום וברכה,
אדם שחותך פירות וירקות בשבת כדי לאכול זמן קצר לאחר מכן האם מותר לו לעשות כך?

תשובה:

שלום רב

מעיקר הדין מותר לחתוך ירקות אפילו לחתיכות דקות כפי שרגילים לחתוך לסלט כאשר הדבר נעשה בסמוך לאכילה, אולם לכתחילה כתבו אחרונים שגם בסמוך לאכילה יש לחתוך גדול יותר מכפי הרגילות. לאחר זמן יש בכך איסור גמור של טוחן.

מקורות:

ראה רמ"א סי' שכא סעי' יב על פי שו"ת הרשב"א ח"ד סי' עה, ומשנה ברורה שם ס"ק מה, וראה חזון איש סי' נז שיש אשונים שאסרו מעיקר הדין חתיכות דקות אפילו סמוך לאכילה, וראה ביאור הלכה שם שהגודל הנחשב דק לא מוגדר בפוסקים, אולם כאמור המנהג לעשות גדול מכפי הרגילות.