שתיית מים בשעת התקופה/ ארוחה במסעדה בסעודה רביעית

שלום לכבוד הרב!
יש לי 2 שאלות:1) האם ארוחה במסעדה במוצאי שבת נחשבת לסעודה
רביעית?
2) אומרים שהיום בתשע וחצי עד אחת עשרה וחצי בלילה לא כדאי
לשתות מים? מי אמר את זה ואיפה זה כתוב?
תודה ויום טוב.

תשובה:

בוקר טוב,

1. ארוחה במסעדה גם היא נחשבת למלווה מלכא (סעודה רביעית). ועדיף לאכול גם לחם.

2. הלילה הוא זמן "התקופה", שכפי המובא ברמ"א יו"ד סי' קטז יש שנהגו שלא לשתות מים באותה שעה לפי שיש בכך סכנה, וכן נהגו גם אצל הספרדים כמובא בס' ברית כהונה לרבי כלפון הכהן רבה של ג'רבא. וראה ביאור הגר"א ופרי חדש שם שהחמירו בכך מאוד.

על הטעם לכך הובא בספרים: מצאתי כתוב, שיש להזהר בכל תקופה מארבעתן שלא לשתות מים בשעת התקופה משום סכנה שלא ינזק ויתנפח, מפני שתקופת ניסן היא לפי שנהפכו מימי מצרים ידם לפי רגע, ותקופת תמוז לפי שבשעה שאמר הקב"ה למשה לאהרן ודברתם אל הסלע לעיניהם ונתן מימיו וגו' והם לא עשו כן, אלא הכהו וזב ממנו דם, ובאותה שעה לקו כל המימות בדם. ותקופת תשרי לפי שבאותו פרק בא אברהם לשחוט את בנו וטפטפה הסכין דם, ואותה הטיפה נתפרשה במימות, ותקופת טבת היא לפי שבאותו הפרק נשחטה בת יפתח ונהפכו כל המימות לדם, וא"א לעולם בלא צחצוח דם באותם פרקים, והיא מלקה. ויש אומרים שארבעה מלאכים ממונים על המים בארבע תקופות אלו, כל אחד בתקופתו ומתחלפים, וכשזה יוצא זה נכנס ועומדים המים בלי שמירה וכו'.

הצטרף לדיון

תגובה 1