דברי קדושה במקום ריח רע שיש לו עיקר בחדר השני – למי שאינו יכול להריח

אדם מצונן שאיבד את חוש הריח ועשה הבדלה במוצאי שבת. לאחר מכן גילה כי בחדר השירותים ליד יש צואת אדם. האם יש לחשוש שלא יצא ידי חובה מצד הריח האסור וממילא אסור בעשיית מלאכה?
האם יש הבדל בין אשכנזים לספרדים בנושא הזה?

תשובה:

שלום רב

כיון שהצואה עדיין שם, נחשב הדבר כריח רע שיש לו עיקר שאסור מהתורה לומר דברי קדושה כנגדו, ואף למי שאינו מריח יש בכך איסור. אולם באחרונים הקילו לענין התזת בושם וכדומה על צואה הנמצא ברשות אחרת [חדר אחר לצורך הענין] שיחשב כריח רע שאין לו עיקר, ונראה שלדעתם גם בענין שלנו יש להקל.

מקורות:

ראה שו"ע סי' עט סעי' א, שו"ת מהרש"ם ח"ב סי' לח, מנחת יצחק ח"ח סי' ט ושבט הלוי ח"ג סי' יז.

הצטרף לדיון

13 תגובות

  1. התזת בושם לאף אחד לא מגיע ריח וזה על פי סברא אפילו יותר טוב מי שנאבד לו חוש הריח
    אף סתום זה לכאורה קצת דומה למי שסוגר את האף עם היד

  2. כלומר, עצם העובדה שמדובר בחדרים שונים אינה סיבה להקל? רק העובדה שאינו מריח זמנית בפועל אם בגלל שהוא מצונן ואם בגלל התזת הבושם?
    האם יש הבדל בין אשכנזים לספרדים בנושא הזה?

  3. שאלה עקרונית בהקשר זה: אין דין שאם אמר דברים שבקדושה בשוגג במקומות המטונפים ואפילו באותה רשות, יצא ידי חובה בכל מקרה ואפילו בקריאת שמע ושמונה עשרה, כל עוד מדובר בשוגג?

  4. יש בענין זה הבדל בין צואה שהאיסור הוא מן התורה לבין מי רגלים שהאיסור מדרבנן. בצואה החמירו כיון שבעצם מן הדין היה לאדם לבדוק את כל סביבותיו.

  5. האם ניתן לומר שבגלל העובדה שמדובר בבית מגורים ובחדר אחר- לא היתה סיבה לחשוש ולבדוק את סביבותיו ולכן יש כאן סוג של שוגג וסיבה להקל?
    אולי יש הבדל בין פוסקי אשכנז לספרד בהגדרה זו?

  6. ובכלל, אם חיוב ההבדלה במוצאי שבת הינו מדרבנן ויש כאן ספק אם היה ריח בכלל מחוץ לחדר השירותים- האם אפשר לומר שספק דרבנן לקולא ומספק יצא ידי חובה כך שברכה מלאה בכל מקרה אסור לו לברך,
    אך עדין חייב לומר בלי שם ומלכות "ברוך המבדיל בין קודש לחול" ובלי זה אסור עדיין בעשיית מלאכה?