להודיע למשכיר דירה שהמחיר שהוא מקבל נמוך מדי

האם מותר לי לעדכן אדם המשכיר את דירתו בזול, שיש אדם אחר, שמוכן לשכור את דירתו פי 2 מהמחיר שהדירה מושכרת עכשיו? ובכך להיות כמשיב אבידה על פרנסת המשכיר שיכול להרוויח פי 2.
או שלכאורה אני עושה עוול לשוכר העכשווי שיצטרך או לשלם פי 2 או לחפש לעצמו דירה אחרת.

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

אם המחיר שהשוכר הנוכחי משלם הוא נמוך מכל המחירים המקובלים לדירה באיזור זה, מצווה להודיע למשכיר. אבל, יש גם להודיע לו שאין לו זכות להוציא את השוכר הנוכחי או להעלות את דמי השכירות, באמצע תקופת חוזה. ואם הוא חשוד על כך, אין להודיע לו.

אם המחיר שהשוכר הנוכחי משלם סביר, אלא שניתן להשיג שוכרים שמוכנים לשלם יותר, אין להודיע למשכיר, אלא אם כן ידוע לך שהוא מנסה מדי פעם להתעדכן על המחירים.

מקורות:

במקרה שהמחיר נמוך מדי יש בכך אונאה, ולדעת הרמב"ן בפרשת בהר והחינוך שם, האיסור הוא מן התורה אף בקרקע.

במקרה שהמחיר סביר, לכאורה הרי זה דומה למקרה שבגמ' ב"מ דף עו ע"א שיש חיוב לומר לפועל שהמעביד מוכן לשלם יותר, אף אם הפועל מוכן לעבוד בפחות, מדין 'אל תמנע טוב מבעליו'. ועיין בחידושי הריטב"א שם שתלוי אם המעביד גילה בדעתו שלא איכפת לו למצוא בזול.