בנייה מעל הרחבה של שכן ללא רשות

שלום רב!
חמותי גרה בבית במבנה ל-4 משפחות בקומה התחתונה, היא בנתה תוספת בנייה ל-2 חדרים, השכן מעליה החליט שהוא בונה מרפסת עם גג רעפים מעל אחד החדרים בלי רצון לשלם תמורה על הגג. חמותי אישה מבוגרת ופוחדת להתעמת עם השכן שהוא עבריין, היא פנתה מס פעמים לעירייה ללא הועיל. השאלה שלי היא מה עושים במקרים כאלה? תובעים אזרחית? פונים למשטרה? פונים לעירייה?
יש לציין שלחמותי יש כרגע נזקי נזילות מהתקרה, וגם אם היא רוצה לבצע תיקונים על הגג שלה היא לא יכולה.
אודה לתשובתכם.

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

גג של הרחבה אינו רכוש פרטי, אלא רכוש משותף ולכל דייר יש זכות לבנות מעל לגג.

חמותך, יכולה לתבוע את השכן העליון להשתתף בהוצאות הבניה ולא מעבר לכך.

אני מציע לתבוע את השכן בדין תורה (במקרה זה, דין תורה אף משתלם יותר מאשר בית משפט אזרחי). אם השכן יסרב להגיע לו לדין תורה, היא תוכל לתבוע בבית משפט אזרחי. כמו כן, השכן חייב לבצע את התיקונים על הגג על חשבונו.

אם קשה לחמותך לתבוע בעצמה, היא יכולה לייפות את כוחך.

משטרה לא תעזור כלל במקרה זה. ואף פנייה לעירייה אינה יעילה כל כך במקרה של בנייה קלה.

מקורות:

לעניין כמה חייב לשלם המרחיב מעל הרחבה קיימת עיין בעלון המשפט גליון 27 עמוד ד. המנהג על פי התקנון המצוי סעיף 3 הוא שבעל הרכוש שממנו מקור הנזילה חייב לתקן.