סככה של גפן מודלית על ירקות – כלאים

כבו' הרבנים החשובים!

יש לי שכן שיש לו סככה של עץ גפן, ומתחת זה מגדל ירקות (עגבניות שרי) ועוד כמה דברים. לכאורה זה נאסר משום כלאי הכרם.
רציתי לברר כמה דברים בנושא.
א) המסכך גפנו תחת תבואתו האם נאסר מה"ת או מדרבנן?
ב) האם אסור לישב מתחת הסככה משום שאסור בהנאה?
ג) השכן הוא מסורתי והוא לא יודע בכלל שיש בזה איסור, האם צריך לעקור הכל?

בברכת להגדיל תורה ולהאדירה

תשובה:

שלום רב

אכן אסור לזרוע ירקות בתוך שישה טפחים לגפן וכן אסור שענפי הגפן יאהילו על הירקות. בנוגע לאותם ירקות, אם נזרעו וגדלו בזמן שאין ענבים בגפן כמו עכשיו בתקופת החורף, נחלקו הדעות אם הם נאסרים, הרמב"ם כלאים פ"ה הל' טז מתיר בדיעבד לאוכלם וכן פסק השו"ע בסי' רצ סעי' יב, ואילו הר"ש פ"ז משנה ז אוסר. ענפי הגפן נאסרים בהנאה רק אם היו העגבניות שם בשעה שהענבים הגיעו לשלב של פירות בוסר ואז יש לעוקרם ולשורפם. אבל אם לא היו בשלב זה הם מותרים.