שוכר שלא אוורר את הדירה ויש נזקי עובש לשני הצדדים

זוג ששכר דירה (יחידת מגורים 2 חדרים) השאיר את חלונות הדירה במשך כמה חדשים סגורים, תוך כדי שהייה בדירה.
עקב הלחות בבית (וכתוצאה של חוסר איורור גם בחדר האמבטיה) נגרם עובש בכל הדירה בחדרים ובתקרה. ישנם מקומות, שיש עיצובי גבס בתקרה, שהעובש חדר כ"כ עמוק, שהפתרון היחידי הוא להתקין גבס חדש. מאידך גיסא התקלקו בגדי השוכרים כתוצאה ממעבר העובש לבגדי השוכרים. השוכרים מודים באשמתם על אי פתיחת חלונות.
שאלתי היא: האם יש לשוכרים חובה לסדר את מה שהם גרמו?
האם זה היזק ישיר כתוצאה מלחות שגרמו ע"י ההתקלחות בחדר האמבטיה?
האם המשכיר חייב בנזק בגדיהם ע"כ שלא הודיע להם מראש לפתוח חלונות?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

לא נראה שיש טענה על המשכיר שלא אמר לשוכרים שיש לפתוח חלונות. שהרי, כבר בתחילת העובש ניתן להרגיש בו ולברר אצל המשכיר מה יש לעשות. גם הטענה שחדר האמבטיה לא מאוורר אינה טענה, משום שלא בכל דירה חדר האמבטיה מאוורר ובפרט ביחידות מגורים כאלו. והשוכרים הרי ראו מה הם שוכרים.

מאידך, אם שוכר סביר היה מקפיד לאוורר יותר את הדירה, יש טענה על השוכר לחייב אותו לתקן את הנזק, משום שנהוג לכתוב בחוזי שכירות שהשוכר מתחייב להחזיר את הדירה כפי שקיבלה, למעט בלאי סביר.

מקורות:

עיין בטור חו"מ סי' צה שיש חיובי שמירה בקרקעות למנוע נזק ודאי.