האם קטן חייב לשבת שבעה על אביו?

בני בן 12 ושלושה חודשים. הבוקר נפטר אביו ממחלה. ההלוויה מחר. האם עליו לומר קדיש ולשבת שבעה ?

תשובה:

שלום רב,

מעיקר הדין קטן אינו מחוייב באבלות, אולם המנהג הוא שגם קטנים מתאבלים על קרוביהם, אלא ודאי אצלו יש יותר להקל משום שמעיקר הדין אינו מחוייב.

לגבי קדיש, ודאי שגם קטן אומר קדיש על אביו.

מקורות:

ראה יו"ד סי' שמ סעי' כז שקטן שנפטר לו אביו או אמו קורעין לו טפח בבגדיו כמו לגדול. (ראה שם בט"ז בשם הריצ גאות). וקטן שלא הגיע לחינוך קורעין לו מעט מפני עגמת נפש. ובדרישה הוכיח מכאן שכל דיני אבלות נוהים בקטן משום חינוך כמו בכל המצוות. אולם בש"ך בנקודת הכסף שם חולק עליו ולדעתו קטן אינו חייב באבלות. וכן כתב שם בדגול מרבבה. וכך היא מסקנת האגרות משה (יו"ד ח"א סי' רכד) שהלכה כדברי המקל באבלות.

בשורות טובות!